Satsa olika

Något som är bra att veta om poker är att det finns flera olika varianter på spelet. Det finns olika sorters mörkerpoker, som inte är så vanligt att man spelar längre. Det finns hold’em poker som är väldigt populärt och det finns stötpoker som även det spelas en hel del online. Den kändaste pokervarianten är Texas Hold’em och det är en variant som spelas flitigt både bland proffs och amatörer. Utöver dessa olika varianter så finns det även olika system för satsningarna man kan göra när man spelar. Du kanske har sett att det står Texas Hold’em fixed limit till exempel. Då betyder det att man spelar den varianten med den satsningsstrukturen. Det som skiljer de olika satsningssystemen mest är hur mycket man får satsa och vad det är som bestämmer det.

No Limit

Om det är denna satsningsstruktur som gäller betyder det att man får satsa precis hur mycket man vill så länge man har spelmarker till det. Under satsningsrundorna så gäller det att man alltid måste lägga lika mycket som föregående spelare eller mer. Om man vill syna/checka så måste man lägga minst lika mycket som föregående spelare. Skulle det vara så att du spelar No Limit och vill syna/checka men inte har tillräckligt med spelmarker för att göra det så går du automatiskt All in. Om du efter detta spel går med vinst så kommer du endast att kunna plocka ut dina egna spelmarker från den totala potten. Alltså går No Limit i princip ut på att man kan höja när som helst och med hur mycket som helst så länge man har råd. Ofta är det ett spel som svänger väldigt mycket och man har stor chans att både vinna stora summor och att förlora stora summor. Kanske inte en satsningsstruktur man vill börja spela med om man inte har spelat poker under så lång tid och är säker på sitt spel och sin taktik. Det gäller även att kunna lägga sig i tid om man inte har bra kort nog för att vinna. Annars riskerar man att förlora mer än man har råd med.

Fixed Limit

När man spelar poker med denna satsningsstruktur så betyder det att man enbart kan höja eller lägga en satsning i samma storlek som en förutbestämd summa. Innan spelet sätter igång så får man veta vilja två fasta belopp för satsningar som gäller. Det kan till exempel vara 30/60 och då betyder det att man i de första satsningsrundorna lägger 30 kronor och i de sista lägger man 60 kronor. Med Fixed Limit så är det även så att man som spelare enbart får göra fyra, ibland bara tre satsningar i ett spel. När en spelare lägger sin sista satsning så får de övriga välja mellan att antingen syna/checka eller att lägga sig/fold. Ett bra sätt att börja sin pokerkarriär kan vara att spela med denna satsningsstruktur. Det kan även kännas lite tryggare eftersom att man på förhand är helt säker på hur mycket pengar det kommer att handla om som man vinner eller förlorar.

Pot Limit

Detta är den satsningsstruktur som är vanligast, alltså den som förekommer oftast när man spelar poker online. Man skulle kunna säga att den ligger lite mitt emellan de två andra som vi beskrivit här ovan. Här bestäms beloppet för satsningarna utifrån storleken på potten. Skulle det till exempel ligga 20 kronor i potten och den föregående spelaren satsar 4 kronor så kan du satsa som mest 32 kronor. Hur räknar man då? Jo, om man tar 20 kronor plus satsningen 4 kronor blir det 24 kronor. Om du synar gör du det med fyra kronor och då är potten totalt 28 kronor. Det gör att den totala potten ligger på 28 möjliga kronor och lägger man på dina fyra kronor blir det totalt 32 kronor. Detta är alltså den vanligaste strukturen för satsningar i poker när man spelar i Europa eller på pokersajter från Europa.